Pingwiny z Punta Tombo

Mogłabym się w nie wpatrywać godzinami. Jak skubią swoje piórka, niezdarnie spacerują wokół swoich norek, jak wyśpiewują serenady w ramach zalotów, czy troszczą się o swoje potomstwo. Mowa dzisiaj będzie o pingwinach z Punta Tombo – największej kolonii pingwinów magellańskich w Ameryce Południowej. Pomiędzy wrześniem a kwietniem spotkać tu można prawie milion pingwinów, które przybywają na półwysep Punta Tombo w celu wylęgu swoich jaj i wychowania potomstwa.

pingwiny magellanskie
Pingwiny magellańskie

 

Nazwa pingwin magellański pochodzi od terenu, który zamieszkuje – „Terra Magellanica“, obejmujący obszar Patagonii. Pingwiny z Punta Tombo są tak oswojone, że niemal pałętały się nam pod nogami i musieliśmy uważać, żeby ich nie przydepnąć.

Punta Tombo
Rezerwat Punta Tombo

 

pingwin magellanski
Pingwin magellański

 

pingwin skubie piorka
Poranna toaleta

 

pingwin z profilu
Pingwin z profilu

 

Pingwiny uwielbiają wylegiwać się na słońcu.

spiacy pingwin
Nie ma to jak krótka drzemka

 

Pingwiny magellańskie są monogamiczne – przynajmniej na jeden rok! Tworzą parki na okres wylęgu jaj i odchowania potomstwa. Samce w ramach zalotów wyśpiewują serenadę, podczas której odrzucają głowę do tyłu, celując swoje dzioby w stronę nieba i wydają z siebie chrypliwe trele.

spiewajacy pingwin
Serenada

 

Głos pingwina mówi dużo o tym, jakim będzie ojcem. Po nim można poznać, jak tłusty jest osobnik. Według naukowców duża zawartość tłuszczu w organizmie samca stabilizuje jego głos. Pyzate samce są bardziej pożądane przez samiczki, ponieważ dodatkowy tłuszcz oznacza, że mogą wysiadywać jaja pary bez potrzeby wędrówek w poszukiwaniu jedzenia.

zaloty pingwina
Zaloty pingwina

 

Po serenadzie czas na wymianę pieszczot. Pingwiny to bardzo czułe zwierzęta.

pocalunek pingwinow
Czas na pieszczoty

 

Samce czasami ostro walczą o wybrankę swojego serca, a dzioby maja ostre. Byliśmy świadkami jednej bójki, w czasie której zaatakowany samczyk dał susa do swojej norki.

okaleczony pingwin
Okaleczony pingwin

 

Pingwin po znalezieniu swojej partnerki kopie dziobem norkę, w której samiczka składa około polowy października dwa jaja. Okres wylęgu trwa około 40 dni. Pingwiny dzielą się obowiązkiem wysiadywania jaj. Pierwsze 20 dni na jajach siedzi samiczka, podczas gdy samiec poluje na jedzenie. Następnie na polowanie wyrusza samica.

norka pingwinow
Pingwiny przy swojej norce

 

pingwin w norce
Pingwin w norce

 

Po wykluciu się potomstwa, w jeden dzień na polowanie udaje się samiec, a w drugi samiczka. Zawsze jeden z osobników czuwa nad potomstwem.

pingwinek z mama
Pingwinek i mama

 

rodzina pingwinow
Potomstwo i rodzic

 

pingwin i piskle
Pingwin i pingwinek

 

Małe pingwinki nie bawią się ze swoim rówieśnikami i nie odchodzą od swojej norki. Ich ciało pokrywają puszyste piórka, które nie chronią je od zimna i wilgoci. Dopiero po 30 dniach, kiedy to ich ciało pokryją gęste czarne pióra, ułożone na sobie jak dachówki, młode pingwiny  opuszczają swoje gniazda.

maly pingwin
Pingwinek zmienia upierzenie

 

Na półwyspie Punta Tombo można doskonale podglądać życie pingwinów, bo one nic sobie nie robią z obecności człowieka. Ale uwaga, jak poczują się zagrożone mogą zrobić użytek z ostrego dzioba!

punta tombo
Punta Tombo

 

pingwin portret
Pingwin magellański

 

Informacje praktyczne:

Wstęp do Rezerwatu Punta Tombo: 60 ARS (12 USD) od osoby.

Punta Tombo – znajduje się w prowincji Chubut, 110 km na południe od miasta Trelew.

Dojazd własny bądź w ramach zorganizowanej wycieczki.

 

  • RSS
  • Newsletter
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • YouTube